Planul pentru evitarea ciocnirii cu un asteroid parca desprins din scenariul Armaggedon

Planul parca desprins din scenariul filmului Armaggedon, 

reprezinta un proiect ambitios care va salva planeta, în cazul unei iminente ciocniri cu un asteroid.


Bineînţeles că totul este deocamdată un plan la care însă se lucrează intens. Oamenii nu ştiu pentru moment nici cum arăta exact asteroizii şi nici ce structura au aceştia tocmai de aceea spera că vor obţine cât mai multe informaţii în cele 6 luni dinaintea impactului programat, când misiunea europeană AIM se va afla în zonă. Deşi riscul impactului cu un asteroid de mari dimensiuni este redus, oamenii de ştiinţă spun că acesta există şi se poate produce oricând tocmai de aceea vor să ştie ce e de făcut. Ei au ales acest sistem dual de asteroizi pentru că se apropie foarte mult de Pământ fără a reprezenta totuşi un pericol. Totuşi, impactul cu un asteroid de dimensiunea celui mai mic, Didymoon, ar fi devastator pentru planeta noastră.

O companie Românească a fost cooptată întro misiune ambiţioasa care va salva planeta, în cazul unei iminente ciocniri cu un asteroid.


Misiunea va fi executată de două aeronave spaţiale: cea americană denumită Double asteroid redirection test şi cea europeană numită Asteroid Impact MIssion.

Pentru a testa planul, cercetătorii au ales sistemul binar de asteroizi Didymos format din doi asteroizi, unul foarte mare şi încă unul mai mic denumit Didymoon, care orbitează în jurul celui mare.

Naveta europeană AIM va fi lansată în octombrie 2020 pentru a ajunge mai apoi la asteroidul Dydymos în mai 2022. Cu ajutorul unor sisteme performanţe de captare a imaginii, modulul spaţial va scana efectiv tot asteroidul mai mic pentru a obţine cât mai multe informaţii despre suprafaţă şi structura acestuia.
Ulterior, AIM va lansa pe suprafaţa asteroidului un dispozitiv dotat cu radar de înaltă frecvenţă pentru a analiza straturile de sub suprafaţa corpului ceresc, până la mare adâncime, astfel încât cercetătorii să pregătească apoi impactul.
Odată finalizate toate aceste măsurători, AIM se va îndepărta până la aproximativ 100 de kilometri distanţă lăsând loc de acţiune navetei americane DART pregătită pentru impact.
DART va ţinti asteroidul şi îl va lovi chiar în centru, la 6 luni după sosirea în zona a navetei europene, adică prin noiembrie 2022. Modulul american va înainta cu o viteză de circa 6 kilometri pe secundă şi se va ciocni frontal de asteroidul cu un diametru de 163 de metri.
Impactul va fi monitorizat atât de AIM cât şi de dispozitivele adiţionale de tipul unor minisateliti pe care staţia principală îi va lansa în jurul asteroidului. La realizarea acestor minisateliti lucrează deja o companie privată din România ce a fost cooptata în proiect.
După impact, AIM se va apropia din nou pentru a analiza cât de mult se schimbă traiectoria asteroidului în urma impactului. De asemenea, vor fi analizate lăţimea şi adâncimea craterului creat în urma ciocnirii.

Comentarii

Postari populare