Paradoxul Fermi si existenta extraterestrilor

Radiotelescop

Paradoxul Fermi: de ce nu am găsit nici o dovadă a existentei extratereștrilor? 

Mai jos iata cateva răspunsuri posibile referitoare la această întrebare.

Galaxia Calea Lactee are miliarde de planete care ar putea găzdui viața. Totuși, în ciuda eforturilor oamenilor de știință de a monitoriza și, ocazional, de a semnala prezenta extratereștrilor, nu am găsit nici o dovadă că extratereștrii există.
Acest enigmă este cunoscuta sub numele de "Paradox-ul Fermi".


În vara anului 1950, fizicianul Enrico Fermi a pus o întrebare simplă colegilor săi în timpul ce servea masa:  "Unde este toată lumea? " (Fermi se referea la viața extraterestră din univers.)

Fără îndoială, a spus el, a fost nevoie de 4.400.000.000 ani ca viața inteligentă să evolueze pe planeta noastră iar restul galaxiei noastre ar fi trebuit să fie "invadat" de extratereștrii inteligenți și avansați tehnologic, in toata aceasta perioada. Dar în ciuda deceniilor de căutare a Căii Lactee pentru semnele extratereștrilor, nu am găsit nimic.

Această enigmă a ajuns să fie cunoscută sub numele de Paradoxul Fermi.

Oamenii de stiinta au oferit nenumărate răspunsuri potențiale la aceasta întrebare, inclusiv că acestia se ascund in mod deliberat de noi Pamntenii. Unii cercetători au sugerat, de asemenea, că civilizațiile tehnologice foarte avansate se distrug înainte de a avea oportunitatea de a intra în contact cu alte vieți inteligente din univers.

NASA

Telescopul spațial Kepler al NASA, care lansat în anul 2009, a descoperit mai mult de 2.000 exoplanete (planete în afara sistemului nostru solar). Din acestea mai mult de 50 de exoplanete au fost considerate potențial locuibile, ceea ce înseamnă că se încadrează în  "zona Goldilocks " a caror conditii atmosferice ar putea gazdui viata.

În 2013 astronomii au raportat că, pe baza datelor Kepler, ar putea exista până la 40.000.000.000 de planete comparabile în mărime cu Terra care se situeaza în aceste zone favorabile "Goldilocks".
Chiar dacă doar .01% din acele planete ca Terra au găzduit viața, asta ar însemna că încă 40.000.000 de planete au viață pe ele.

Dar sansele ca telescoapele sa capteze, chiar si din coincidenţă semnalele emise de o posibila civilizatie extraterestra, sunt infime. Institutul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) face acest lucru de mai multe decenii, iar oficial nu avem confirmarea prezentei semnalelor de la alte posibile civilizatii extraterestre.

SETI

Presupune că civilizatiile extraterestre cu care am putea intra în contact, ar fi mai avansate tehnologic decât suntem noi, având în vedere timpul relativ scurt de cand exista oamenii.
Deci este foarte posibil ca extratereștrii să nu folosească undele radio ca mijloc de comunicare. Ei ar putea folosi o tehnologie mult mai avansata despre care nu știm încă. Ca si analogie situatia e comparabila cu incercarea de a comunica noi oamenii cu furnicile, care traiesc in musuroi, lumea lor, iar noi putem sa le observam fara ca ele sa constientizeze acest lucru.

Comentarii

Postari populare