Orasele viitorului fara masini

Vom avea Orasele ale Viitorului fara masini?

Iata ce se intampla in marile capitale:

In această lună centrul orașului Londra va fi inchis circulatiei auto pentru o zi. Mai mult de 19 km de drumuri din capitala engleză vor fi închise circulatiei autovehiculelor într-un efort de a încuraja cetățenii să aleagă alte moduri mai ecologice de transport.

Ce se intampla?

Deși "Zona fără Mașină" (car free zone) este un concept în mare parte simbolic, Londra s-a alăturat altor orașe din întreaga lume cautand modalități pentru micșorarea numărul de vehicule de pe străzile sale. Unii au sugerat chiar interzicerea folosirii automobilelor în totalitate.

Oslo, Paris și Montreal au experimentat si ele o varietate de moduri de a interzice circulatia autoturismelor. Barcelona a creat o zona "superblocks", dedicata circulatiei bicicletelor si a trotinetelor electrice, ca parte a unui plan ambițios de a limita, circulatia vehiculelor care folosesc carburant, in procent de 70% a acestora pe străzile orașului. Liderii din unele orașe din SUA sunt, de asemenea, interesati de modalitati de promovare a mersul pe jos sau cu biciclete și alte mijloace de deplasare.

Oponenții zonelor fără mașini declară că planurile sunt nerealiste, având în vederea investițiile masive în infrastructură și transportul public, care ar fi necesare pentru a le pune in practica.

Cele mai multe dintre poveștile de succes ale zonelor fără automobile au avut loc în orașele dense europene care au fost proiectate înainte de a exista automobile, si apare astfel întrebarea: ideea ar funcționa si în metropolele moderne, care au fost gandite si construite pentru a găzdui automobile?

Ce urmeaza?

Schimbări la scară largă, ar dura probabil ani, dacă nu decenii, pentru ca acest concept să fie implementat. Barcelona ofera alternativa "superblocks "  în acest moment, dar capitala Spaniei, Madrid, a devenit recent primul oras european in care se fac investitii in infrastructura pentru implementarea măsurilor de reducere a circulatiei autovehiculelor.

Comentarii

Postari populare