Ganditorul de la Hamangia renascut


Ganditorul de la Hamangia nou nascut. 

O poza haioasa...asemanarea cu statueta faimoasa este evidenta :)

Scurt istoric al culturii Hamangia

Cultura Hamangia este o cultură neolitică din mileniul IV-II î.Hr., care a fost denumită astfel după vechiul sat Hamangia din comuna Istria, Dobrogea, astăzi satul Baia, jud Tulcea.
Apărută pe teritoriul Dobrogei, această cultură de origine est-mediteraneană evoluează pe parcursul celei de a doua jumătăți a mileniului al V-lea î.Hr și începutul mileniului următor. Ea se subdivide în mai multe faze:

  • cea mai veche faza de manifestare a culturii Hamangia a fost denumita Medgidia, aceasta a fost contemporană cu fazele evoluate ale culturii Dudești
  • faza mijlocie a culturii Hamangia este denumită Golovița și este contemporană cu faza Bolintineanu a culturii Boian
  • urmează fazele eneoliticului târziu, precum Ceamurlia și Mangalia.

Ganditorul de la Hamangia
"Ganditorul"
“Gânditorul de la Hamangia”, este o statuetă unică în lume si a constituit o descoperire extraordinară în cursul cercetărilor arheologice din necropola de la Hamangia. Ele au fost descoperite de către profesorul Dumitru Berciu, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici şi arheologi români, în 1956, în localitatea Hamangia. A fost modelată în epoca pietrei acum 8000 de ani şi depusă, cel mai probabil, împreună cu cealaltă statuetă, perechea sa, într-un mormânt, ca ofrandă pentru viaţă de după moarte. Bărbatul este în poziţie şezândă pe un scaun mic, fără spătar, cu motive decorative liniare pe lături. Partea superioară a corpului este aplecată în faţă, cu capul sprijinit pe ambele mâini, cu coatele sprijinite pe genunchi.

Statueta a devenit un simbol universal al spiritualităţii omului preistoric.


Comentarii

Postari populare