Fuchsia sistem de oparare Google

Fuchsia sistem de operare dezvoltat de echipa Google. 

Nu mai este chiar o noutate faptul ca Google lucreaza de prin anul 2016, la dezvoltarea unui sistem de operare universal,  scalabil, bazat pe microkernel-ul Zircon, pentru telefoane, smart watch-uri, tablete, laptop-uri, PC-uri, televizoare si alte dispozitive de tip IoT.

Despre nucleul Zircon dezvoltat de Google

Zircon microkernel, numit initial Magenta, este un nucleu bazat pe obiecte, dezvoltat de la zero, de echipa de ingineri ai Google, conceput pentru a rula pe archtecturi cu procesoare de tip 32-bit, 64-bit ARM si 64-bit x86. 
Acesta aduce functii noi si este diferit de kernelul Linux, folosit la Android si Chrome OS, fiind proiectat pentru a scala si incorpora aplicatii de tip RTOS (Real Time Operating Systems) pentru dispozitive mobile, desktop si IoT (Internet of Things). 

Functionalitati si securitate Fuchsia OS

Interfata de utilizator si aplicatiile Fuchsia sunt scrise cu Flutter, un kit de dezvoltare software care permite abilitati de dezvoltare Cross-Platform pentru fuchsia, Android și iOS. Flutter produce aplicatii bazate pe DART, oferind astfel aplicatii cu performante ridicate care rulează la 120 de cadre pe secundă, folosind un motor de randare bazat pe grafica Vulkan numit Escher, cu suport specific pentru "umbre volumetrice moi".
Avand in vedere spacificatiile nucleului Zircon, sistemul de operare Fuchsia este gandit pentru a rula aplicatii de tip multimedia, jocuri precum si aplicatii de tip office, oferind fluiditate in operarea de task-uri multiple.
Ca principala functie de securitate, Fuchsia ruleaza aplicatiile intrun mediu de tip sandbox, unde aplicatiile sunt izolate de "inima" sistemului de operare, o functie asemanatoare, denumita Jail (inchisoare) a sistemului de operare BSD si preluata de Apple in Darwin si recent introdusa in noile versiuni de Windows sub denumirea de "containers".

Alte informatii

Sistemul de licentiere GPL, utilizat in cazul Android si Chrome OS, este inlocuit cu un mix de licente BSD, MIT, Apache.
Google Fuchsia OS nu a fost inca lansat, acesta aflandu-se in plin proces de dezvoltare si testare.

Comentarii

Postari populare