Cum configurez router wireless pentru internet DIGI RDS

Configurare router pentru internet de la DIGI prin conexiune PPPoE – Setari rapide.

Toate informatiile de mai jos sunt pentru a va ajuta la instalarea routerului si a seta conexiunea de tip PPPoE in reteaua DIGI RDS. Unele informatii pot fi diferite fata de cele pe care le necesita routerul dumneavoastra insa in majoritatea cazurilor exista o asemanare foarte mare.


Pentru a accesa interfata de configurare a conexiunii la internet trebuie sa ne conectam in prima faza la echipament, prin cablu sau prin conexiune wifi iar ulterior sa efectuam setarile corespunzatoare in interfata de administrare.

Conectarea prin cablu

  • cablul care vine de afara (principalul cablu de semnal) sau din alt modem instalat in locatie trebuie sa intre in portul WAN la router. De obicei acesta are o culoare diferita (albastru) fata de celelalte sau este separat printr-un spatiu mai mare fata de celelalte porturi.
  • apoi trebuie conectat cablul (albastru din cutie) in unul din porturile Lan1, Lan2, Lan3, Lan4 (galben) la calculator sau laptop.
  • conectati alimentarea routerului; Verificati daca routerul are buton de ON/OFF si activati-l daca este cazul.

Conectarea fara cablu - prin WIFI - de pe telefon sau tableta

Routerele de generatie mai noua vin cu reteaua wireless activata din setarile de fabrica. In acest caz nu este nevoie de o conexiune fizica la portul LAN
  • cautam pe spatele echipamentului eticheta producatorului unde gasim informatiile de care avem nevoie:
SSID numele retelei wifi la care trebuie sa ne conectam cu telefonul sau tableta de ex. TP-LINK_E100
WIFI PIN / Password parola default a retelei WIFI (se poate schimba ulterior)
  • de pe telefon sau tableta trebuie sa avem activata reteaua wifi. Deschidem setarile wifi si din lista cu retelele active selectam numele retelei SSID de pe eticheta, adaugati reteaua si introduceti parola.
Tot pe spatele routerului gasiti datele de conectare la interfata de administrare Web. Acestea pot fi de ex. Username: “Admin” cu Password: “Admin" sau doar Username: “Admin” fara parola.

Accesarea interfetei de administrare - Configurare

Dupa ce ati facut conectica trebuie sa deschideti un browser web (Edge, Chrome, Mozilla, Safari, etc). Dupa cum am spus putin mai sus, datele de logare la interfata routerului le gasiti trecute pe dispozitiv (pe eticheta sau in manualul tehnic).
  • introduceti in browser (in bara de sus) adresa routerului care poate fi: "192.168.0.1" / "192.168.1.1"  
Aceste adrese pot fi diferite in functie de model si producator.

Tips pentru utilizatorii de windows.
Daca totusi nu reusiti sa gasiti adresa ip pe care trebuie sa o utilizati la accesarea interfetei routerului puteti sa: Tineti apasata tasta "Win" si apasati pe tasta "R". In noua fereastra scrieti cmd apoi apasati "Enter" si in fereastra scrieti "ipconfig". Din datele afisate aveti nevoie de adresa Default Gateway … de ex. 192.168.1.10 (acesta este adresa care trebuie introdusa in web browser).
  • pentru a va autentifica in interfata web introduceti datele de conectare Username si Password.
Modelele mai noi de routere vin cu un ghid de configurare rapida si tot ceea ce trebuie facut este sa urmam pasii respectivi cu mentiunea ca la tipul conexiunii trebuie selectata optiunea PPPoE si trebuiesc introduse datele de conectare din contractul DIGI, respectiv username si password. Atentie, parola trebuie confirmata.
Daca nu aveti aceste date le puteti obtine usor contactand serviciul clienti sau accesand contul dvs. de utilizator DIGI. Tot in ghidul rapid de configurare e recomandat ca la setarile wifi sa selectam codul de tara RO (Romania) si canalul de emisie/receptie pe modul Auto.

Tips pentru securizare de baza router.
Pentru securizarea echipamentului schimbati parola default pentru acces la interfata de administrare si dezactivati optiunea de administrare din afara retelei interne. Pentru conexiunea WIFI micsorati raza de actiune daca modelul va permite acest lucru (limitati la zona in care aveti nevoie de o conexiune stabila) si folositi modul de criptare WPA2, eventual schimbati si parola de acces la reteaua wifi.
Aceste optiuni pot fi accesate din meniul de setari avansate.

Comentarii

Postari populare